Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
1.695 Ft
850 Ft
Kedvezmény: 50%
Menny.:db

Magyar királynék és nagyasszonyok 01. kötet - Az Árpád-ház asszonyai I. - Falvai Róbert

Ár:
1.695 Ft
850 Ft
Kedvezmény: 50%
Menny.:db
Az időrendet betartva sorozatunk máris egy nagyasszonnyal, Géza fejedelem feleségével, Saroltával kezdődik.

Utána jönnek az igazi királynék: Szent István felesége, Gizella, Orseolo Péter felesége, Judit, és I. András neje, Anasztázia. Mivel elég kevés adat áll rendelkezésre a hölgyekről, viszonylag sokat írunk majd a középkori nők helyzetéről.

De még ebben a kötetben lesz szó a következő királyok - I. Béla, Salamon, I. Géza, 1.(Szent) László és Könyves Kálmán - feleségeiről, azaz Rixa lengyel, Judit német, Szünedéne görög, Adelhaid német, Buzilla szicíliai, Eufémia orosz asszonyról. Mindegyik feleség élete izgalmasan alakult.
Szállítási díj: 1.500 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

Részlet a könyvből: A „szülészeti kémek” Nem egy szakma volt, de sokan művelték. Mondhatjuk talán azt is, hogy más királyi udvarokban egyfajta „önvédelmi” tevékenységként fogták fel.

A „kémek” a legtöbbször követek voltak, akik valamilyen más, hivatalos ügyben érkeztek, de ez csak ürügy volt. Jöhetett a kém kereskedőnek álcázva, de lehetett éppenséggel egy utazgató, magas rangú egyházi személy, akár püspök is.

A kém a helyszínen adatokat kezdett gyűjteni. Ha képes volt rá, megkereste azokat a bábákat, szolgálókat, akik annak idején jelen voltak a királylány születésénél. Csengő aranyak árán, megtudta tőlük, hogy voltak-e szülési komplikációk, amikor a kislány a világra jött?

Az előkelő csecsemő születésének minden fázisa érdekelte a kémet, főleg a tekintetben, hogy nincs-e a fiatal hölgynek valamilyen, a szülei által eltitkolt testi hibája.

De a kém megfordult a királylány mai környezetében is, ahol olyan dolgok érdekelték, mint például, hogy elég széles-e a csípője, a medencéje…? Azaz, tud-e, fog-e utódokat a világra hozni?

Hát az anyjának, sőt a nagyanyjának hány gyermeke volt? Abban az időben, ahol egy trónöröklés sokszor élet-halál kérdése volt egy dinasztia, vagy akár egy egész ország számára is, ezek nagyon is valóságos, húsbavágó kérdések voltak.

Mivel a korabeli divat miatt ezt nem mindig lehetett látni-tudni, a bizalmas, belső emberek információi sokat érhettek. Akik fürdették, öltöztették a királylányt, azok erről is tudtak.

No és a végén sajátos „genetikai” információkra is szüksége volt a kémnek: miféle emberek voltak a királylány ősei? Netán vérmesek, könnyen haragra lobbanók, esetleg paráznák, vagy fukarok…? Netán akadtak az ősök között komplett őrültek is…?

Mindez fontos volt az udvar döntéshozói számára. Aminthogy beszerezték az összes tudnivalót arról is, mekkora hozománnyal kecsegtet a házasság – nagyon fontos kérdés volt ez akkoriban! – és milyen politikai hozadékai, avagy ártalmai lehetnek a tervezett házasságnak.

Paraméterek

Szerző Falvai Róbert
ISBN 9786155129391
Oldalszám 96
Súly 0 g
Kötés keménytáblás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!