Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
3.495 Ft
1.390 Ft
Kedvezmény: 60%
Menny.:db

- Garas (Albert Györgyi, Kőháti Zsolt, Marschall Éva, Molnár Gál Péter) Extra Akciós ár!

Ár:
3.495 Ft
1.390 Ft
Kedvezmény: 60%
Menny.:db

Ez a nagyszerű könyv az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar színművész - Garas Dezső munkásságát öleli fel a kezdetektől az időskoráig.

Ebben a bővített kiadásban két interjú is szerepel a színészóriással, amelyekben az életútjáról mesél.

Szállítási díj: 1.500 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

Garas Dezső színpadon és filmvásznon játszott szerepeit, alakját, hangját, mozdulatait nem nehéz felidézni. Azt azonban, hogy ki volt valójában Garas Dezső, aki (1934. december 9-én született és 2011. december 30-án hunyt el), már jóval kevesebben tudnák felsorolni.

Részben ezt a hiányosságot kívánja pótolni ez a kötet, amelyben a szerzők „négy felvonásban” próbálják bemutatni Garas Dezső titkait.

Molnár Gál Péter az iskolaévektől kezdve tekinti át színházi pályáját, szerepről szerepre haladva, minden színházba követve a művészt, nem feledkezve meg szabadúszói alakításairól és rendezéseiről sem.

Nem bonyolódik kritikai fejtegetésekbe, hanem szubjektív krónikásként emlékezik meg mindenről, időnként széljegyzetekkel tarkítva mondanivalóját.

Kőháti Zsolt hasonló elv alapján sorolja fel azt a rengeteg filmet, amiben Garas Dezső játszott. A szerkezet hasonló, azonban van némi eltérés, mert téma szerint csoportosítja a szerepeket.

Ezek közül a foci és a bohóc talán a legérdekesebbek (és legismertebbek).

A kötet igazi különlegessége (a szerk. véleménye szerint) Albert Györgyi interjúja az idős színésszel, aki nem csupán színészi hivatásáról és a színészet helyzetéről beszél, hanem érintőlegesen a magánéletéről, és általában mindenről, ami a kérdések kapcsán eszébe jut.

Marschall Évának jutott talán a leghálásabb feladat: összegyűjteni a kortársak véleményét, majd szépen sorba rendezve közreadni.

Eredetileg ez a tartalom jelent meg a könyvben, ám a bővített újrakiadásban szerepel még két interjú is a színésznagysággal, melyekben ő maga összegzi az életútját.

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, még úgy hittem, „ismerem” Garas Dezsőt, hiszen jó pár filmben láttam, és volt szerencsém színpadon is látni.

Ahogy fogytak a lapok, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá tudásom felszínes mivolta. Szerencsére mire eljutottam az utolsó oldalig mindez megváltozott: meggyőződésem, hogy Garas Dezső méltán került a nemzet színészei közé. (2011. december 30-án bekövetkezett haláláig játszott a Nemzeti Színházban - a szerk.) Galgóczi Tamás - 2012. február 6. Forrás: ekultura.hu

Részlet a könyvből:

Marschall: Sokan hiszik, a külseje predesztinálja arra, hogy jó vicceket mondjon, holott a kabaré nem vicc.

Farkasházy: Sose hallottam tőle viccet; a külleméről pedig azt mondta, ha Hollywoodban ismernék, minden filmben szerepelhetne.

Igaz, csak villanásnyit, hiszen nem tud jól angolul, ám a producerek ilyen karakteres arcot nem szívesen hagynak ki egy produkcióból sem. Ezekből a kurta szerepekből viszont fényűzően élhetne.

Ekkor elfacsarodott a szívem. Már korábban is sokszor gondolkodtam azon, hogy ez a nagy generáció, Darvas, Latinovits, Garas, Kállai, és még jó néhányan, micsoda világkarriert csinálhattak volna, ha gyermekkorukban vagy a későbbiekben nem a szocializmus politikai gazdaságtanát okítják nekik a Főiskolán, hanem angol nyelvet és irodalmat.

Ez egy elvetélt generáció, hiszen óriási színészeink voltak-vannak.

Marschall: A Rádióban Garas már dolgozott, mielőtt maga odakerült volna. Ismerek lényegesen korábbi felvételeit is. Maga találta meg, vagy kézen fekvő volt, hogy dolgozzon vele.

Farkasházy: A kapcsolatunk eléggé feszélyezett volt, mert lehet, hogy ő a barátjaként gondolt rám, de én nem mertem ezt a titulust használni vele szemben.

Harminc éves koromban kezdőként kerültem a szakmába, és az akkori nagy színészeket a mai napig képtelen vagyok kollégának tekinteni.

Ez épp olyan, mint az iskolában a felsősök. Hozzájuk soha nem nővünk fel. Amikor például együtt kezdtem dolgozni Ruttkaival, Latinovitssal, Darvassal, Várkonyival, Bástival, Sinkovitssal vagy Garassal, akkor nagyon nehezen indult a beszélgetés.

Nem csoda, hiszen akkor már vagy húsz éve csodáltam Garast a Liliomfyban, nem tudom, hányszor láttam a Vonó Ignácban a Madáchban, és mennyiszer játszottam le videón a Mocorgót.

Az én tesze-toszaságom természetesen őt is feszélyezte és zavarta, hogy mindig kicsit filozofikus anyagokat kap tőlem. Tudta, hogy ő a nagy bölény, ezért mindig vele mondtattuk el a fajsúlyosabb anyagokat, holott röhögtetni, bohóckodni jött a kabaréba.

Lelkesen érkezett a szerkesztőségi szobánkba, majd beleolvasott a szövegébe és elfancsalodott. Na, megint valami gondolatgazdag – mondta.

Én kevés emberre írtam, de rá évekig. Kállai Ferivel volt egy kettősük, egy ilyen „jónapot, jónapot” – beszélgetés.

Gyerekkoromból emlékszem egy ostoba szóviccre: Jónapot-jónapot, kérek egy Hírlapot. Elfogyott! Elfogyott? Elfogyott! Jó napot! Jó napot!

Ez a blődli lecsupaszítva, roppant kevés szóval fogalmazva mondott el fontos dolgokat, történelmünk később különösen fontossá vált éveiről.

Talán csak ezek az anyagok maradnak fenn tőlem, főként a két kiváló művész miatt, másfelöl, ezek nem annyira napi aktualitások.

Sajnos, én többnyire a mának írok, ezért feltehetően az lesz a sorsom, mint némely napilapnak, amely az illemhelyen végzi.

Marschall: Garas talán mindig is vágyott egy klasszikus kabarészerep eljátszására, de ez sajnos nem adatott meg neki.

Kapcsolódó könyvek: Szerelmem, Albert Györgyi Latinovits Koltay Róbert - Pogány Judit

Paraméterek

Magyar alcím A magányos szerepjátszó
Kategória Portré, visszaemlékezés
Oldalszám 355
Fekete-fehér fotók száma 80
Színes fotók száma 32
Könyv kötése keménytáblás
Könyv szélessége 155 mm
Könyv magassága 225 mm
Könyv súlya 705 gramm
Áfa 5%
Bizományos értékesítés Van
ISBN/ISSN 9786155129698

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!