Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
995 Ft
550 Ft
Kedvezmény: 45%
Menny.:db

Szökés a győztesektől - Leo Kessler (Diszkont készlet)

Ár:
995 Ft
550 Ft
Kedvezmény: 45%
Menny.:db

A második világháború a végéhez közeledik. Az el?renyomuló Szövetségesek egyre több német alakulatot semmisítenek meg, ejtenek fogságba.

A Wotan számára is elérkezik a vég: parancsnokát, von Dodenburgot, a többi tisztet és az egyszeri közlegények többségét elfogják.

A legelitebb SS-egység és parancsnoka kiváló bűnbaknak bizonyul a Szövetségesek számára, hogy az ő nyakukba varrják a közvélemény előtt a „németek” bűneit.

Vajon mi lesz az erősebb, az igazság vagy a reálpolitika? Az igaztalan vádak vagy a bajtársiasság?

Szállítási díj: 1.500 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

Még tart a háború, amikor német foglyok végtelen oszlopa halálra vártan vánszorog az amerikai őrök felügyelete alatt a hadifogolytáborok egyike felé. Köztük találjuk a súlyosan sebesült Kuno von Dodenburg ezredest, a Wotan SS rohamezred parancsnokát is. Az ezredes már tudja, hogy vagy az egyre sürgetőbb orvosi ellátás hiánya vagy a szövetségesek bíróságának ítélete miatt, de számára nem csak a háborúnak, de az életnek is vége. Ettől függetlenül ő az, aki még tartja a lelket a többi fogolyban és nem engedi, hogy maradék emberségüket és tartásukat elveszítve, agyatlan barmokként vánszorogjanak a dermesztő télben. Van azonban egy maréknyi ember a Wotan két altisztjének (Schulze és Matz) irányítása alatt, akik még szabadok és harcra készek. Nekik teljesen más terveik vannak az ezredesükkel - feltett szándékuk, hogy valamilyen módon kiszabadítják a biztos halált jelentő fogságból. Vállalkozásuk azonban nem jár eredménnyel… Talán az egyik legnyomasztóbb és legsötétebb magyar nyelven eddig napvilágot látott Leo Kessler mű a Szökés a győztesektől. Az a képi világ, amellyel a foglyok szenvedéseit bemutatja a szerző – ahogy mondjuk a sebesülteket saját mocskukban fetrengve ábrázolja vagy az amerikai őrök cseppet sem úriemberhez méltó viselkedését mutatja be –, ha néha túlzó is, azért mindenképpen elborzasztó és elgondolkodtató. És ha utal is arra, hogy a szovjet fogság még borzasztóbb, ettől függetlenül nem tudunk pozitív képet alkotni a felszabadítókról. Leo Kessler ezzel ismét leszedi a keresztvizet a „hős” szövetségesekről, akiknek viselt dolgairól manapság egyre több és több kijózanító tény lát napvilágot.Persze a szerzőnek legkevésbé sem célja a háborús bűnök megkérdőjelezése, pláne nem a bűnösök valamiféle felmentése. Ezt épeszű ember nem is tenné. Sokkal inkább az igazságszolgáltatás és annak hiánya áll a regény középpontjában azzal, hogy von Dodenburgot az általa el nem követett bűnök miatt akarják halálra ítélni és nem amiatt, amit ténylegesen tett. És azok a módszerek (hamis tanúvallomások kicsikarása vesztegetéssel vagy kínzással, hamis tanúk felvonultatása a vád mellett), amelyekkel a megszállott amerikai igazságügyi tiszt, Schroeder ezredes igyekszik pontot tenni az ügy végére, és ezzel von Dodenburg életére, nem csak Schroeder segítőiben ébresztenek kételyeket, hanem az olvasóban is. Habár Leo Kessler háborús ponyvái legtöbbször próbálnak egyfajta könnyed hozzáállással közeledni a háború témájához, ez a könyve cseppet sem sorolható ebbe a kategóriába. Kapcsolódó könyvek:KoponyahegyekA kitörésA Hess-küldetés

Paraméterek

Szerző Leo Kessler
ISBN 9786155129230
Oldalszám 272
Súly 193 g
Kötés puha kötés

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!