Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
1.695 Ft
850 Ft
Kedvezmény: 50%
Menny.:db

Magyar királynék és nagyasszonyok 08. kötet - Toll és vonó - Szilágyi Rita

Ár:
1.695 Ft
850 Ft
Kedvezmény: 50%
Menny.:db

Czinka Panna – a köztudattal ellentétben – nem volt Rákóczi hegedűse, de a 18. század közepén zenekarával sokat tett a „magyar” verbunkos zene megteremtéséért és elterjesztéséért.

Írunk a vele gyakran összetévesztett Lósárdy Zsuzsannáról, aki állítólag valóban a fejedelem költőnője volt, de az is lehet, hogy az alakját csak később találta ki egy lelkes történész.

Korponainé, „a lőcsei fehér asszony” maga nem írt, de híres irodalmi alak lett, rejtélyes sorsa máig sokakat foglalkoztat.

Szólunk még a l8. század néhány jelentős, a tollat sikeresen forgató hölgyéről (Petrőczi Kata Szidónia, Árva Bethlen Kata, Dukai Takách Judit).

Szállítási díj: 1.500 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

Részlet a könyvből: Házi praktikák – házi patikák Vegyük tehát figyelembe, hogy az élet akkoriban – mai szemmel – nemhogy nem volt kényelmes, hanem éppen eléggé elborzasztó körülmények között zajlott.

Eleink meg alighanem a ma történő eseményektől rémülnének meg, és nem alaptalanul, hiszen ma is van éppen elég szörnyűség, csak más dolgok és másképpen történnek, mint a régi időkben.

Bethlen Kata önéletírásában is feltűnő: nem lehet pontosan tudni, hogy az emberek miben betegszenek, miben halnak meg.

Van persze pestis, himlő és vérhas, azokat már jól ismerik, de a többi betegség olyan gyűjtőneveket kap, mint „vízkórság”, „nehézség”, „forróság”, „hideglelés” és hasonlók.

Hogy pedig voltaképpen mi baja van, azt nemhogy a páciens, hanem – ha volt ilyen – még az orvosa sem nagyon tudta!

Írtuk már, hogy Bethlen Katát nagyon érdekelte a korabeli orvostudomány, sok minden ismeretet elsajátított, és a környezetében maga is gyógyított. Na de mivel?

Gyógyszereket akkor még nem nagyon állítottak elő (noha ismertek egy s más hatásos szert kétségtelenül) – arra kellett hagyatkozni alapvetően, amit a természet adott.

Ami gyógyszer létezett, az növényi kivonatokból készült. A kertekben gyógynövényeket is termesztettek, a belőlük sajtolt levek és főzetek (ahogy akkor mondták: „vizek”) üvegcséi ott sorakoztak sok – főleg tehetősebb – háztartásban, a gondos háziasszony pohárszékében.

Ez a leltár, amit idézünk, még 1679-ből való, ám ezeket a főzeteket még a 18. században is használták, még ha a számuk közben gyarapodott is néhánnyal.

Koldustáska vize 2 üveggel. Boszorkányfű-víz 4 üveggel. Gyöngyvirág első vize 2, második vize 2, negyedik vize 1 üveggel. Sóska első vize 3, második vize 1 üveggel. Menta vize 1 üveggel.

Fehérhátú virág kecskesavóval vett vize 5 üveggel. Gyengegyökér kecskesavóval vett vize 5 üveggel. Kék liliom vize 1 üveggel. Mézvirág kecskesavóval vett vize 2 üveggel. Sárga viola vize 1 üveggel.

Lómenta második vize 6 üveggel. Útifű második vize 6 üveggel. Pápafű második vize 11 üveggel. [Úgy látszik, ez különösen hatásos lehetett!]

Erdei eper-víz 2 üveggel. Bodzavirág második vize 3, harmadik vize 2 üveggel. Hársfa második vize 19 üveggel. Kömény első vize 2, második vize 1, harmadik vize 1 üveggel.

Ezeknek a gyógynövényeknek a jó részét ma is használjuk – de képzeljük el azt a helyeztet, ha mindössze ezek állanának a rendelkezésünkre, más nem!

Se antibiotikumok, se vérnyomáscsökkentők, se inzulin a cukorbetegeknek, se fájdalomcsillapítók… – semmi!

És a rettenetes járványokkal szemben, amelyek egész vidékeket pusztítottak végig, nemcsak ezek, hanem az akkor már sok helyen működő orvosok tudománya is tehetetlennek bizonyult.

Az olyan „apróságokról” nem is beszélve, amiket Bethlen Kata is megemlít a világ legtermészetesebb hangján, a saját családjáról, a saját háztartásáról szólván: „Az én gyermekemnek semmi gondja nem lett a pestises tejtől, a pestises dajka melegében való fekvéstől; az új dajka is mindjárt az elment mirigyes [pestises] dajkának hálójában hált, annak sem volt semmi betegsége.” Hát, így tényleg nehéz lehetett…

Részlet a könyvből: Óda az árnyékszékhez „Kis szék! Melynek nevét nem emlegetjük, Ha tudjuk a policiát, vagy mellé mindenkor vigyázva vetjük A tisztes salva véniát; De kit mégis megkeres napjába A legszorosb órában is S ájulás nélkül bűzölget magába A legfinnyásabb dáma is.

Mindennap a te oltárodra tészi Természet áldozatjait A nagyvilágnak a gálántabb részi S temjénjét felbocsátja itt.

Oly bálvány vagy te, melynek a királyok Térdet, fejet görbitenek, És akit ők, csak áldást nyujts reájuk Haj'don farral süveglenek.

Oly hű barát is vagy, hogy a te széked Előtt mindennap megjelen A nagyszemérmü szűz apáca s néked Magát mutatja meztelen.

Mint isteneknek trónusán a mennyben Nagy gőggel ül a bölcs terád, Büszkén tekint le és durrantja fenjen A zúgó mennydörgést alád. Te vagy példája a trónusnak sokban Mert annyi milliók közül Terajtad is, miként a trónusokba Egyszerre egynél több nem ül.

Te vagy melynél több pompa s etiquette Mint a trónus körül vagyon: Mert melyik trónus az, melynek mellette Udvarlanának oly nagyon? De abban méltó tégedet becsülni Minden szagos székek felett, Hogy trónusokban sokszor terhes ülni Te meg könnyitesz ehelyett.

Ajánlod kebled a test ösztönétől Nyomott embernek szívesen, S az emberség sulyos terhétől Magad feloldod édesen. Nagy lélek, kis lélek búcsudat járja Ha lépszorulás bántja őt: Te általad lehiggad lelke sárja, Mely rá vastag ködburkot szőtt. Mely sok csudádat szemléljük napjában!

Im hozzád sok szegény beteg Mint nyavalygó moslemin Mekkába Tolul, hogy őtet gyógyítsd meg. Áldásnak széke vagy te! S áldozatját Hiába nem tálalja ki A páciens, mert régi állapotját Tetőled érte megnyeri.”

Kapcsolódó könyvek: A magyar színpad nagyasszonyai - Thália szekerén - Magyar múzsák.

Paraméterek

Szerző Szilágyi Rita
ISBN 9786155129469
Oldalszám 96
Súly 0 g
Kötés keménytáblás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!